vineri, 9 ianuarie 2009

Nietzsche intreaba

"Esti autentic? Sau doar un actor? Un inlocuitor? Sau insasi ceea ce inlocuiesti? - Pana la urma poate ca nu esti decat un actor contrafacut..."

nu ma prea dau eu in vant dupa citate, dar trebuie sa recunosc ca omul stie sa puna degetul pe rana constiintei.

24 de comentarii:

Filonous spunea...

"Nu există fapte, ci doar interpretări. Cine interpretează? Simţurile noastre interpretează", e citatul care-mi pare cel mai bun la Nietzsche.

Canibal spunea...

fuck philosophers...decadent beings...what is the gain? throw philosophy into oblivion.

dorian.gray spunea...

heloooooooo

ce-aveti fratilor cu nietzsche? a fost un om bolnav si asta se vede in tot ce a scris.

canibal, mi se pare o tampenie sa spui "fuck philosophers". the choice is yours anyway.

Filonous spunea...

Filosofia e perversă, amice! Cum zicea Aristot, şi dacă o urăşti... tot o faci ! :)

MedeeaS spunea...

Filonous, nu cred ca pot sa spun ca un citat anume mi se pare cel mai reprezentativ pentru Nietzsche.
oricum eu continui sa revin la el, chiar bolnav si frustrat cum a fost (stiu ca tie nu-ti place Dorian), , pentru faptul ca incita la actiune si autodepasire.
e usor sa apelezi la filozofiile deterministe, si sa-ti gasesti explicatiile propriilor esecuri si frustrari in exterior. de fapt cauzele si solutiile trebuie cautate numai in noi insine.

Canibal - ai tot dreptul sa spui fuck philosophers. dar cu asta deja faci un pic de filozofie (are dreptate Filonous cand spune ca e perversa).
cu cat gandesti mai mult, cu atat realizezi ca nu te ajuta la nimic. si cu toate astea nu te poti opri (si sa fim seriosi, nici nu-ti doresti).

tot Nietzsche facea o comparatie intre tragedia unui magar si cea a filozofului - ambii pier din cauza unei greutati pe care nu pot nici s-o care, nici sa scape de ea.

MedeeaS spunea...

aaa, welcome back Dorian. tot incisiv si pus pe contradictii. ce ne-am face fara tine?

Canibal spunea...

asaaaaaa.... deci... zic...filozof...nu zic...tot filozof... prin urmare?
toti suntem niste filozofi? ne nastem filozofi?

si dorian gray daca alegerea este a mea de ce e o tampenie, spui ca e o tampenie nu ca este alegerea mea totusi doua fete ce esti

dorian.gray spunea...

shit! i did it again. sela, chiar ma mir... noi doi ne intelegem intotdeauna, nu ne-am contrazis niciodata. si uite, pe blog nu ne intelegem :-)

don't take it personally dar sa lansezi un concept de supraom mi se pare revoltator. din cauza asta nietzsche poate fi scuzat doar prin mental ill de care suferea. sa fim seriosi, l-a inspirat pe hitler... nu pot sa apreciez un extremism de genul asta.

canibal, esti un simpatic. am io doua fete da' cine n-are? hai, nu te supara pe mine, cred ca suntem pe aceeasi lungime de unda.

Filonous spunea...

Să îl găseşti vinovat pe Nietzsche pentru delirul hitlerist e ca şi cum ai spune că Hegel a fost marxist. :))

Toate ideile sunt periculoase pentru specia umană... dacă nimeresc în minţile şi mâinile indivizilor defecţi. La Nietzsche e vorba de metafizică şi hermeneutică, nu de politică socială...

MedeeaS spunea...

pai, Canibal, una ar fi sa te dezinteresezi de filozofie din ignoranta, fara sa fi ajuns vreodata in contact cu ideile. dar cand ai ajuns sa spui fuck philosophers in urma unei analize prealabile, atitudinea ta poate fi privita ca una filozofica.
stii cum e, refuzul de alege e si el o alegere.
si nu cred ca toti suntem filozofi, cunosc personal suficienta lume care nu gandeste mai profund de cotidian.

Dorian, e o aberatie sa spui ca nu iti place Nietzsche pentru ca l-a inspirat pe Hitler. Mintile bolnave isi pot gasi inspiratia si in cele mai nevinovate idei (daca luam exemplu numai crimele care s-au produs in numele ideilor crestine e suficient ca sa-mi argumentez punctul de vedere). In plus, parte din textele care au stat la baza ideologiei naziste au fost modificate de catre sora lui Nietzsche, care era admiratoare convinsa a lui Hitler.

cat despre conceptul de supraom, personal il interpretez ca o etapa superioara de evolutie a omului, care promoveaza omul inteligent, sanatos, liber, care isi asuma propriile actiuni. nu vad nimic revoltator in asta, dimpotriva.

Filonous spunea...

Nu te ştiu, Medee, dar la asta mi-ai plăcut. :)

P.S: Nietzsche face o precizare importantă, zic eu: aristocratul spiritului, omul cu voinţă puternică, îşi exercită voinţa în primul rând asupra lui însuşi. Şi abia apoi asupra celorlalţi. Ce înseamnă "să-ţi exerciţi voinţa asupra ta", rămâne să stabilească fiecare dintre noi...

MedeeaS spunea...

:) Multumesc Filonous.
asta este unul din motivele pentru care il apreciez pe Nietzsche. stie sa puna intrebari, invita la introspectie si lasa deschise optiunile pentru autodepasire.

Stelian Muscalu spunea...

te-au asteptat celelalte fotografii...dar nu ai mai aparut :-)

dorian.gray spunea...

okay, nu mai intru in debates. fiecare are libertatea sa aprecieze ce teorie vrea.

pentru mine nietzsche e teoreticianul rasismului, adeptul unor idei aberante si periculoase. nimeni nu are dreptul sa decida asupra superioritatii unui individ. doar un schizoid a putut sa faca asta

quote: "care promoveaza omul inteligent, sanatos, liber, care isi asuma propriile actiuni". omul inteligent??? care e ala, care e etalonul de evaluare?!? si cu omul care nu e sanatos, ce-ar trebui sa facem? dupa diagnosticul lui nietzsche, ajungea pacientul lui dr. mengele. si aici chiar ai ridicat o problema, o mare problema.... in eterna si fascinanta romanie, o persoana cu handicap e, in general, tinuta in casa. sa nu faca de ras familiile si superioara natiune de ramoani uebermensh sau ueberfrau.

dupa cum am spus, ma dezgusta idiele lui nietzsche. poate o sa trecetzi la "critica ratiunii pure". e altceva dar, inca odata, gusturile si ideile nu se discuta.

papa

dorian.gray spunea...

@filonous: mersi frumos ca m-ai facut sa inteleg rolul filosofiei. chiar eram dezorientat si-mi trebuia un calauzitor.

cat despre hegel - marx, lasa-ma sa cred ca ultimul e unul dintre cei mai mari ganditori din filosofia moderna. dar, in fine, n-am scoala ta de filosofie deci n-ar trebui sa comentez.

MedeeaS spunea...

ma surprinde vehementa ta Dorian. N-am sa ma continui polemica pentru ca nu-mi plac polemicile duse la nesfarsit, da' sunt surprinsa sa vad ca il apreciezi pe Marx pentru gandirea filozofica, facand abstractie de consecintele sociale ale teoriilor lui, in schimb esti teribil de inversunat pe tot ce inseamna Nietzsche.
cat despre replica adresata lui Filonous, mi se par de-a dreptul deplasata. din pacate nu stiu sa sterg comentarii de pe site, asa ca te rog sa il stergi tu.

don't! spunea...

Banuiam apartenenta la ideologia lui Nietzsche inca de la lecturarea celei mai recente postari.
Nietzsche a fost mai mult sau mai putin debil mintal pe parcursul intregii vieti, insa a inventat postmodernismul si a lansat o mentalitate infricosator de realista, care inlatura concepte absurde gen religie, vazand in asta o sclavie intelectuala. Paradoxal, in momentele de nebunie pretindea ca este Iisus, ceea ce e concludent pentru importanta pe care o acorda convingerilor antireligioase.
In consencinta, nimeni nu are a ii reprosa ceva.

MedeeaS spunea...

@don't - meritele lui Nietzsche in evolutia gandirii trebuie recunoscute indiferent de hibele de care a suferit in viata reala.
daca ii analizezi opera, pare logic sa sustina ca el era Iisus. daca nu mai crezi in Dumnezeu rezulta ca totul depinde de tine, si poti fi insusi Dumnezeu (propriul Dumnezeu).
de altfel, ideea nu e noua. In demonii, Kirilov decide sa se sinucida pentru ca realizeaza ca este Dumnezeu iar sinuciderea este manifestarea suprema a vointei libere.

don't! spunea...

Demonii lui Dostoievski right?

don't! spunea...

in contextul in care soarta nu exista, iar libertatea de optiune e o conceptie mincinoasa, singura optiune existenta e sa vrei sau nu sa traiesti. astfel sinuciderea este suprema manifestare a liberului arbitru, caci e si singura.

don't! spunea...

soarta exista*

MedeeaS spunea...

Demonii lui Dostoievski, corect :) nu cred ca soarta exista (de fapt nici nu vreau sa concep notiunea de soarta, altfel totul ar fi mult prea absurd pentru a fi suportabil), astfel incat ne putem manifesta libertatea incercand sa gasim un drum. asta nu exclude sinuciderea ca manifestarea in cel mai inalt grad a acestei libertati.

don't! spunea...

existenta libertatii de optiune e discutabila, dar din moment ce nu au loc sinucideri in masa in cercurile celor care inteleg astfel de notiuni, presupun ca lumea il contrazice pe bietul Kirilov.
poti crede sau nu poti crede in libertatea de optiune, si asta e insasi o optiune.

Anonim spunea...

dorian.gray-cat ai citit din opera lui nietzsche,de fapt,cat ai inteles din ce ai citit?
studiaza putin inainte sa mai deschizi gura ca sa-l ataci pe neitzsche.


contoare